De eerste marathonloper (De boodschapper) sprak na aankomst in Athene de woorden: "Verheug u, wij hebben gewonnen!" en viel dood neer.
Was hij onvoldoende getraind?
Om een (halve) marathon te lopen moet je trainen. Conditie, techniek en loopritme staan centraal. Bij bergopwaarts lopen probeert men het loopritme in stand te houden door kleinere stapjes te nemen, omdat je tegen je grens aan loopt.
Traplopen daarentegen is voor gezonde mensen vanzelfsprekend.
Wat als traplopen een probleem wordt? Oorzaken en gevolgen?
Indien je ouder wordt en beperkingen hebt, is traplopen opeens niet meer vanzelfsprekend en wordt het een opgave. De trap is de gevaarlijkste plaats in huis waar de meeste ongevallen plaatsvinden. Eén op de 5 ouderen boven de 80 jaar, die een heup breekt, komt binnen 1 jaar te overlijden en vaak met een verschrikkelijk pijnlijke laatste periode. Vallen gebeurt niet plotseling. Achteraf signaleert men vaak in de geriatrierevalidatiecentra: ”men was bang voor de trap” of “men meed de trap al een tijdje”. Oorzaken hiervoor zijn bijvoorbeeld: onzekerheid of pijn.
Trapmijdend gedrag en valpreventie?
Het mijden van de trap is vaak het begin en eerste signaal van de achteruitgang van spierkracht en vaardigheid om trap te lopen. Al snel kan iemand dan in de "gevarenzone" terecht komen waarbij het valrisico toeneemt; m.a.w.U bent dan te "kwetsbaar" om in uw eigen woning te wonen.
Tweede trapleuning?
Een tweede trapleuning verhoogd de veiligheid. De functie van de leuning is voor het geval van onbalans en instabiliteit om u voor een val te behoeden en vooral NIET om u aan op te trekken!. U loopt dan extra risico, nl vermoeide armen hebben geen kracht meer om u te behoeden voor een val in geval van onbalans.
Wanneer u de leuning(en) gebruikt om aan op te trekken is het risico om te vallen hoog en raden u contact op te nemen met uw fysiotherapeut voor advies.
"Voetje bijzetten" vs kwetsbaarheid in uw eigen woning!
De mensen die telkens "voetje bijzetten", doen dit bijv. omdat ze pijn hebben in een been als gevolg van een versleten knie. Het komt zelden voor dat maar gewricht aangetast is. Er dreigt nu een overbelasting van het "goede" gewricht. Met Easysteppers kunt u beide gewrichten ontlasten en toch trainen.
In het geval u voetje bijzet ivm verminderde spierkracht of overgewicht, dreigt de spierkracht in het ene been versneld achteruit te gaan, omdat het niet gebruikt wordt "use-it or lose-it"! Neem ook hiervoor contact op met uw fysiotherapeut voor hersteltraining.
"Achterwaarts de trap aflopen" geeft de grootste veiligheid!
Het is vanzelfsprekend dat van een ladder of vlisotrap achterwaarts naar beneden gelopen wordt. Waarom, ivm de stijlheid beperkte voetruimte en het ontbreken van een leuning. Daarom raden we aan om achterwaarts de trap af te lopen. Indien men bij een normale trap achterwaarts nar beneden loopt heeft men altijd twee leuningen in handbereik en omdat we meestal voorwaarts vallen is het prettiger om tegen de trap te vallen dan in een trapgat.
"Moet er niet straks toch een traplift komen?".
Dit is een zeer zinvolle vraag, die bij een aantal gevallen zeker van toepassing is en meestal ook voortkomt uit het automatisme in ons denken, omdat er nog geen alternatieven waren. Denk bijvoorbeeld aan een de situatie dat je kiespijn hebt. Dan wordt ook niet gezegd: "straks moet er toch een kunstgebit komen, dus trek er maar vast uit.". De tandarts zal meestal ook alternatieven met u bespreken om dit zo lang mogelijk uit te stellen, met name voor het behoud van de gezondheid van uw resterende gebit. Wellicht dat u dan nog jaren vooruit kunt.
Inmiddels is er onderzocht en ervaring opgedaan bij bepaalde aandoeningen waar de Easysteppers een enorme positieve bijdrage levert aan de vitaliteit van mensen en voor het behoud van uw algehele conditie.
Onze mantelzorgers en zorgprofessionals zouden hierop kunnen letten. De stap naar een dure traplift of verhuizen wel erg groot. Anderzijds heeft de trap ook voordelen. De trap, eventueel met Easysteppers, is de beste dagelijkse “trainer” in huis.
"kwetsbare categorie"! en is fysiotherapie, extern advies of aanpassing trap aan te bevelen. Lees ook de "USE-IT or LOSE-IT" powerpoint presentatie over fysiek kwetsbare mensen die thuiswonen!
Het stimuleren en het trainen voorkomen fysieke en cognitieve achteruitgang.
Het vroegtijdig signaleren van trapmijdend gedrag kan veel leed voorkomen.
Lees ook de "USE-IT or LOSE-IT" pagina!
"Easysteppers;
Daar trap je van op!"
Posted 1 juni 2013 in Bewegingsinfo door Maurits